Koniec z tymi deserkami! Czas na porcję warzyw, kiełków i awokado.
Muszę Wam się do czegoś przyznać...Jestem awokadoholiczką. Najchętniej zjadałabym je z każdym posiłkiem (oczywiście hamuję się i tego nie czynię). Moje dziecko wyssało ze mnie to uzależnienie. Jej pierwszym pokarmem stałym był właśnie ten owoc i do dzisiejszego dnia jej się nie znudził. Jadłaby go, tak jak i ja, codziennie w ilości nieskończonej. Jest to jednak niezbyt groźne uzależnienie, bowiem awokado jest źródłem cennych wartości odżywczych.
Awokado jest bogate w likopen, potas, luteinę, kwas foliowy, cenne kwasy tłuszczowe, witaminy C, E, A, z grupy B. Wspomaga regulację ciśnienia krwi, usprawnia pracę mózgu, serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Dziś awokado pięknie "zapakowałam" w cukinię i tym sposobem powstały zielone roladki w wersji RAW. Oto one:
Składniki na 12 roladek:
1 cukinia,
guacamole:
1 awokado,
pół małej cebuli,
2 daktyle,
1 duży ząbek czosnku,
3/4 łyżeczki curry,
1/2 łyżeczki suszonego koperku,
1/2 łyżeczki natki pietruszki,
1/3 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
Do podania: kiełki rzodkiewki, słonecznika, gryki.
Wykonanie:
Cukinię kroimy na płaty obieraczką do warzyw.
Awokado kroimy wzdłuż, pozbywamy pestki, wyciągamy miąższ i rozgniatamy widelcem. Cebulę i daktyle kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dodajemy do awokado. Przyprawiamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane guacamole nakładamy na paski cukinii i zwijamy w roladki. Dekorujemy kiełkami, skraplamy odrobiną soku z cytryny i oliwą. Najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz