czwartek, 9 czerwca 2016

ROLADKI Z SUROWEJ CUKINII Z GUACAMOLE

Koniec z tymi deserkami! Czas na porcję warzyw, kiełków i awokado.

Muszę Wam się do czegoś przyznać...Jestem awokadoholiczką. Najchętniej zjadałabym je z każdym posiłkiem (oczywiście hamuję się i tego nie czynię). Moje dziecko wyssało ze mnie to uzależnienie. Jej pierwszym pokarmem stałym był właśnie ten owoc i do dzisiejszego dnia jej się nie znudził. Jadłaby go, tak jak i ja, codziennie w ilości nieskończonej. Jest to jednak niezbyt groźne uzależnienie, bowiem awokado jest źródłem cennych wartości odżywczych.

Awokado jest bogate w likopen, potas, luteinę, kwas foliowy, cenne kwasy tłuszczowe, witaminy C, E, A, z grupy B. Wspomaga regulację ciśnienia krwi, usprawnia pracę mózgu, serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. 

Dziś awokado pięknie "zapakowałam" w cukinię i tym sposobem powstały zielone roladki w wersji RAW. Oto one:





Składniki na 12 roladek:

1 cukinia,

guacamole:
1 awokado,
pół małej cebuli,
2 daktyle,
1 duży ząbek czosnku,
3/4 łyżeczki curry,
1/2 łyżeczki suszonego koperku,
1/2 łyżeczki natki pietruszki,
1/3 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,

Do podania: kiełki rzodkiewki, słonecznika, gryki.

Wykonanie:

Cukinię kroimy na płaty obieraczką do warzyw. 
Awokado kroimy wzdłuż, pozbywamy pestki, wyciągamy miąższ i rozgniatamy widelcem. Cebulę i daktyle kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dodajemy do awokado. Przyprawiamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane guacamole nakładamy na paski cukinii i zwijamy w roladki. Dekorujemy kiełkami, skraplamy odrobiną soku z cytryny i oliwą. Najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu. Smacznego!