poniedziałek, 18 lipca 2016

BEZGLUTENOWA PIZZA WEGAŃSKA


Pizzę kocha każdy. Niestety większość jada taką ze sztucznym serem, na cieście z białej mąki, nierzadko z mięsem pełnym konserwatów, hormonów, antybiotyków. Generalnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka!


Składniki na formę o średnicy 26 cm:

2 szkalnki bezglutenowych płatków owsianych,
100 ml wody,
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (rafinowanego),
1/3 szklanki passaty pomidorowej,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka bazylii,
szczypta soli himalajskiej,
szczypta pieprzu,
pół cukinii,
pół cebuli,
5 pomidorów suszonych,
łyżeczka oregano.

Wykonanie:

Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z wodą, olejem i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim formę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. 

W międzyczasie kroimy warzywa i przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Ciasto smarujemy sosem i układamy na nim warzywa, posypujemy oregano. Następnie ponownie wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!