piątek, 22 lipca 2016

BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE PANCAKES

Pamiętacie placuszki z prosa i komosy ryżowej idealne na śniadanie? Jeśli nie, to zapraszam TUTAJ. Nie macie pomysłu, z czym je zjeść? Przedstawiam dwie propozycje: na słodko i na słono. Osobiście chyba wolę wersję wytrawną. A Wy? Jesteście wielbicielami słodkich czy słonych śniadań?



Składniki:

placuszki (25 sztuk):
1 szklanka quinoa,
1 szklanka prosa,
woda.

wersja wytrawna:
awokado,
pomidor,
cebula,
olej lniany,
sól,
suszona natka pietruszki.

wersja słodka:
masło z orzechów laskowych,
porzeczki w soku własnym.

Wykonanie:

Komosę ryżową i proso moczymy przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy obficie wodą, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 0.5 cm ponad poziom ziaren. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego. 

W wersji wytrawnej smarujemy naleśniki awokado, nakładamy cebulę, pomidora, polewamy odrobiną oleju lnianego i przyprawiamy.

W wersji słodkiej smarujemy masłem orzechowym i nakładamy porzeczki. 

Mniammmmmm!