środa, 13 lipca 2016

DESER KOKOSOWO - OWOCOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, SUROWY, BEZ CUKRU)



Kokos + sezonowe owoce + czekolada = niebo w gębie! U mnie jak zawsze szybko, zdrowo, pysznie. W dodatku bez pieczenia, gotowania, a w wersji RAW. Deser gotowy w 5 minut sprawi przyjemnośc Tobie i ukochanej osobie. Do jego wykonania wykorzystałam wiśnie i czarne porzeczki. Te ostatnie to znakomite źródło witamy C. 100 g tych owoców zaspokaja 260 % dziennego zapotrzebowania. W owocach czarnej porzeczki występuje ponadto duża grupa flawonoidów, które hamują powstawanie i gromadzenie w organiźmie toksyn. Działają oczyszczająco, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują ciśnienie. W związku z tym polecam spożywać na surowo w ilościach nieskończonych! A wracając do deseru, oto on:


Składniki na 2 porcje:

3/4 szklanki mleka kokosowego (stała część),
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy,
1/3 szklanki porzeczek,
1/3 szklanki wydrylowanych wiśni,
1-2 łyżki syropu daktylowego, z agawy lub klonowego,
garść owoców do dekoracji,
2 łyżki karobu lub kakao.

Wykonanie:

Połowę porcji mleka blendujemy z wiśniami, 1 łyżką syropu i 1 łyżką oleju kokosowego. Wylewamy masę do pucharków i umieszczamy w lodówce.

Drugą porcję mleka blendujemy z porzeczkami, pozostałym syropem i olejem. Następnie wylewamy na masę wiśniową. Dekorujemy owocami

Karob mieszamy z 2 łyżkami oleju kokosowego. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch naszych deserków. Mniam!