Zdrowa dieta, bogata w produkty pochodzenia roślinnego, zapewnia organizmowi wystarczającą ilość wapnia. Oczywiście, jeśli podstawą menu są produkty mączne i oleje spożywcze, to taka dieta, pozbawiona nabiału, nie dostarczy tego pierwiastka. Ale jest alternatywa - owoce, warzywa i nasiona! Dzięki nim organizm jest bogaty nie tylko w wapń, ale i zdrowe tłuszcze.
W związku z powyższym, aby zdrowo żywić dzieci, należy oganiczyć udział nabiału w ich jadłospisie i zastąpić go nasionami, warzywami i surowymi orzechami. To najlepsze źródła wapnia i zdrowych tłuszczów.
Warto wiedzieć, że ludzki organizm pobiera wapń z poszczególnych produktów w różny sposób. Z mleka przyswaja go niewiele ponad 30 procent, a z kapusty chińskiej - aż 54 procent.
Co ważne, jeśli ograniczy się spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego i soli, utrata wapnia z moczem będzie dużo mniejsza, a co za tym idzie - organizm będzie miał mniejsze zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Wysokie spożycie białka zwierzęcego i soli kuchennej powoduje wydalanie dużych ilości wapnia z moczem, a to przekłada się na zwiększone nań zapotrzebowanie. Zdrowa dieta bogata w rośliny pozwala nie bać się niedoboru wapnia. Badania wykazały bowiem, że dieta oparta na warzywach i owocach zwiększa gęstość kości i ich wytrzymałość.
ZAWARTOŚĆ WAPNIA W WYBRANYCH PRODUKTACH I ICH PRZYSWAJALNOŚĆ
Produkt
(ilość odpowiadająca 100 kaloriom)
|
Zawartość
wapnia (w miligramach)
|
Wapń
przyswajalny przez organizm w procentach i miligramach
|
Odtłuszczone mleko
|
334
|
32% 107 mg
|
Jarmuż
|
449
|
59% 265 mg
|
Kapusta chińska
|
787
|
54% 435 mg
|
Brokuły
|
189
|
53% 100mg
|
ZAWARTOŚĆ WAPNIA W WYBRANYCH PRODUKTACH
Produkt
|
Ilość
|
Zawartość
wapnia (w miligramach)
|
Migdały surowe
|
½ szklanki
|
180
|
Brokuły
|
1 szklanka
|
180
|
Fasola
|
1 szklanka
|
140
|
Pomarańcze
|
2 sztuki
|
120
|
Rodzynki
|
½ szklanki
|
60
|
Ziarna sezamu
|
¼ szklanki
|
350
|
Ziarna soi
|
1 szklanka
|
261
|
Szpinak
|
1 szklanka
|
244
|
Tofu
|
1 szklanka
|
300
|
Mak
|
¼ szklanki
|
400
|
Figa suszona
|
100 gram
|
203
|
Co należy robić dla dziecka z żywieniowego punktu widzenia?
- Zawsze mieć w domu świeże warzywa, owoce i nasiona.
- Ograniczyć spożycie słodyczy, wyeliminować z diety cukier i białą mąkę, w tym wszystkie dania zawierające te składniki.
- Podawać dziecku mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, konopne, orzechowe, sezamowe (najlepiej własnej produkcji).
- Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców.
- Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion.
- Przygotowywać zupy z maksymalną ilością warzyw.
- Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia).
- Codziennie na kolację podawawać danie warzywne.
Ważne!
Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy. Pamiętajmy o moczeniu nasion i orzechów. Ma to wpływ na wchłanialność substacji. Pisałam o tym w jednym z moich wcześniejszych postów.
Osobiście moczę orzechy i nasiona przez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz.
Bibliografia:
J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki. Warszawa 2014.
Ważne!
Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy. Pamiętajmy o moczeniu nasion i orzechów. Ma to wpływ na wchłanialność substacji. Pisałam o tym w jednym z moich wcześniejszych postów.
Osobiście moczę orzechy i nasiona przez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz.
Bibliografia:
J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki. Warszawa 2014.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz