Proste, a jednak wykwintne danie. Powstało z miłości do kaszy jaglanej i ogórków małosolnych ;-). Lubię takie kilkuskładnikowe dania. Niewiele się przy nim napracowalam, a bardzo ucieszyło moje podniebienie i oko (wyglądało bowiem bardzo efektownie).
Zrobiłam przepyszne ogórki małosolne, które jadam z każdym posiłkiem. W tym wydaniu smakowały nieziemsko. Połączenie z grillowaną cukinią i sosem pomidorowym to był strzał w dziesiątkę.
Polecam!
Składniki na 2 porcje:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej),
1/2 cukinii,
3 ogórki małosolne,
2 pomidory,
1 łyżka śmietanki kokosowej, owsianej lub sojowej eko,
kilka liści natki selera,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 ząbek czosnku.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną namaczamy na kilka godzin. Następnie obficie przepłukujemy wodą, zalwamy i gotujemy do miękkości.
Cukinię kroimy w paski i grillujemy (u mnie na żeliwnej patelni grillowej).
Ogórki małosolne kroimy w paseczki.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Blendujemy wraz z czosnkiem na gładki sos (jeśli chcecie by sos był ciepły, blendujcie na najwyższych obrotach do momentu aż osiągnie porządaną temperaturę). Dodajemy bazylię, 1/2 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu i łyżkę śmietanki. Wszystko mieszamy.
Kaszę jaglaną przyprawiamy solą, pieprzem i, ewentualnie, ulubionymi ziołami. Połowę kaszy wykładamy na spód miski. Następnie nakładamy połowę porcji ogórków i cukinii. Kolejna wartswa to kasza. Na wierzch pozostałe ogórki i cukinia. Na koniec zalewamy sosem i dekorujemy natką selera.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz