niedziela, 10 lipca 2016

SKĄD WEGANIE CZERPIĄ BIAŁKO?

To pytanie słyszeliśmy wielokrotnie. Sami, na początku swej drogi ku weganizmowi, obawialiśmy się o niedobory białka. Wynikało to z wielkiej niewiedzy. Wystarczyło przeczytać kilka książek, posłuchać kilku ciekawych wykładów, a wreszcie przekonać się na własnej skórze, że niemożliwy jest niedobór białka. Musielibyśmy się bardzo postarać, by, żyjąc w społeczeństwie rozwiniętym, spożywać za mało białka (chyba, że nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości kalorii). Jest ono bowiem wszechobecne! Znajduje się w każdym rodzaju żywności, a nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie bójmy się niedoboru, bo to nadmiar jest dużo bardziej szkodliwy. Badania wykazują, że im wyższe spożycie białka, tym większa szansa zachorowania na przewlekłe schorzenia. Najlepszym rozwiązaniem jest eliminacja lub ograniczenie białka pochodzenia zwierzęcego na rzecz białka pochodzenia roślinnego, gdyż owoce i nasiona, poza białkiem, są bogatym źródłem pierwiastków śladowych i innych substancji odżywczych.


Mitem jest rzekoma konieczność uzupełniania białka pobieranego z roślin białkiem pochodzenia zwierzęcego. To pierwsze jest ponoć "niekompletne". Wszystkie warzywa i produkty zbożowe zawierają komplet aminokwasów egzogennych, a także dwanaście endogennych. Nawet, jeśli niektóre warzywa zawierają ich mniej, to i tak spożywając w odpowiednich ilościach, czyli dostarczając organizmowi odpowiednią ilość kalorii, na pewno zapewni wystarczającą dawkę aminokwasów. 

Poniżej przedstawiam tabelę obrazującą ilość białka w jego najbogatszych źródłach pochodzenia roślinnego.


Produkt
Zawartość białka
(w gramach)
Spirulina
57
Bób
8
Migdały (100g)
10
Banan
1,2
Brokuły (2 szklanki)
10
Ciecierzyca (1 szklanka)
15
Soczewica (1 szklanka)
18
Płatki owsiane (100g)
10,3
Chia (100g)
17
Groszek mrożony (1 szklanka)
9
Szpinak mrożony (1 szklanka)
7
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy (2 kromki)
5
Len brązowy (100g)
19,5
Sezam niełuskany (100g)
23,2
Karob (100g)
4,6
Fasola biała (100g)
23
Quinoa (100g)
12,5
Kasza gryczana niepalona (100g)
12,6
Kasza jaglana (100g)
10,5
Jarmuż (100g)
4,3


Bibliografia:

J. Fuhrman, Zdrowe dzieciaki, Warszawa 2014.