sobota, 9 lipca 2016

PASZTET SOCZEWICOWO - WARZYWNY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ TŁUSZCZU)

Syty, zdrowy, bardzo smaczny, aromatyczny - taki jest mój pasztet. Baza z soczewicy i kaszy jaglanej nadaje sytości, warzywa i zioła tworzą niebanalny smak i aromat. Czasem warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, by stworzyć coś na prawdę oryginalnego. To "coś"  pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje. Zresztą, oceńcie sami!




Składniki na keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm:

1,5 szklanki ugotowanej soczewicy (1 szklanka suchej),
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 suchej),
1/2 marchewki,
1/2 pietruszki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 cukinii,
1 łyżeczka lubczyku,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
2 łyżeczki soli himalajskiej,
2 łyżeczki czarnuszki,
kilka listków natki pietruszki (do dekoracji).




Wykonanie:

Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie przepłukujemy wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości. 

Marchew, cebulę, pietruszkę i czosnek podduszamy na patelni.

Cukinię ścieramy na tarku o dużych oczkach.

Wszystko razem blendujemy, dodajemy przyprawy i mieszamy.

Wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Dekorujemy natką pietruszki i czarnuszką.

Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni.