Syty, zdrowy, bardzo smaczny, aromatyczny - taki jest mój pasztet. Baza z soczewicy i kaszy jaglanej nadaje sytości, warzywa i zioła tworzą niebanalny smak i aromat. Czasem warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, by stworzyć coś na prawdę oryginalnego. To "coś" pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje. Zresztą, oceńcie sami!
Składniki na keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm:
1,5 szklanki ugotowanej soczewicy (1 szklanka suchej),
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 suchej),
1/2 marchewki,
1/2 pietruszki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 cukinii,
1 łyżeczka lubczyku,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
2 łyżeczki soli himalajskiej,
2 łyżeczki czarnuszki,
kilka listków natki pietruszki (do dekoracji).
Wykonanie:
Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie przepłukujemy wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości.
Marchew, cebulę, pietruszkę i czosnek podduszamy na patelni.
Cukinię ścieramy na tarku o dużych oczkach.
Wszystko razem blendujemy, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Dekorujemy natką pietruszki i czarnuszką.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni.
A soczewica to jaka? Zielona, czerwona?
OdpowiedzUsuńZielona.
OdpowiedzUsuń