Marchew zna i jada każdy. To chyba najpopularniejsze warzywo. Mowa tu o korzeniu marchwi, bo nać jest bardzo niedoceniana. Sama odkryłam jej smak i właściwości stosunkowo niedawno. Ta zielenina jest bardzo bogata w magnez, potas, witaminę K. Ponadto wspomaga profilaktykę antynowotworową i oczyszczanie organizmu z toksyn. Nać marchwi możemy wykorzystać do dipu, zupy, sałatki, a także świeżego soku. To właśnie w tym ostanim "zmieścimy" jej bardzo dużo, dzięki temu dostarczymy organizmowi potężnej dawki chlorofilu, witamin i minerałów. Wypity rano sok dał mi dużego kopa energii. Polecam!
Składniki na 1l soku:
7 małych marchewek z natką,
ćwiartka główki kapusty,
1/2 buraka z botwinką,
2 ogórki,
1 jabłko.
Wykonanie:
Warzywa i owoce wkładamy kolejno do wyciskarki. Wyciśnięty sok mieszamy i pijemy do dna. Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz