wtorek, 5 lipca 2016

WEGAŃSKIE KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW


Sezon na bób w pełni. Jadamy go w różnej postaci: jako samodzielne danie lub składnik past, dipów albo... kotletów, na które dziś serdecznie zapraszam. Burgery są syte, świetnie smakują z pomidorowym sosem. Jeden z moich znajomych prosi o przepisy, dzięki którym nie umrze z głodu będąc na diecie roślinnej. Paweł, to coś idealnego dla Ciebie. Gwarantuję, że się bardzo nasycisz tym daniem. 

Polecam to danie również wszystkim kobietom, bo bób jest wspaniałym źródłem kwasu foliowego. Rekomenduję osobom bardzo aktywnym fizycznie, bowiem to znakomite źródło białka. Ponadto ta roślina strączkowa jest bogata w sód i potas.



Składniki na 12 kotletów:

3 szklanki bobu,
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej),
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli himalajskiej,
1/2 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka suszonego koperku,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki.

Sos:

10 suszonych pomidorów eko,
3 łyżki oliwy (pominąć, jeśli używamy pomidorów w zalewie z oliwy),
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka bazylii,
szczypta pieprzu.

Wykonanie:

Farsz na kotlety:
Składniki na kotlety blendujemy w blenderze kielichowym o dużej mocy lub przy pomoce blendera ręcznego. Formujemy kotleciki o średnicy 7 cm. Można obtoczyć w posiekanej natce pietruszki, sezamie, ziarnach słonecznika lub dyni. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. 

Sos:
Wszystkie składniki blendujemy na gładki sos.

Smacznego!