wtorek, 9 sierpnia 2016

CHLEB HUNZÓW

Słyszeliście kiedyś o plemieniu Hunzów - najzdrowszych, najdłużej żyjących i najszczęśliwszych ludziach na świecie? Warto zapoznać się z ich stylem życia i odżywiania, jeśli chcemy uniknąć chorób cywilizacynych i do ostatnich swych dni cieszyć się pełnią zdrowia, sił witalnych. Może nie przeprowadzimy się do ogrodzonej górami doliny Himalajów, gdzie jest nieskażone powietrze, wszedzie rosną drzewa morelowe, a z gór spływa, pełna minerałów, woda z topniejącego lodowca. Ale w miarę możliwości możemy odżywiać się tak jak Ci ludzie. 

Oprócz surowych owoców, warzyw, orzechów, w ich diecie dużą rolę odgrywa chlebek chapati. Często go w naszym domu odwzorowywujemy. Jest to placek ze skiełkowanych ziaren orkiszu, nie ma w nim tłuszczu, smażony jest na suchej patelni. Zjadamy go z surowymi warzywami. Bardzo nam smakuje, a córka jest niemal od niego uzależniona. Naszym marzeniem jest, by kiedyś odwiedzić plemie Hunzów. Dla nas są to niesamowicie inspirujący ludzie. 

Oto chleb Hunzów w cywilizowanym świecie i domu :-):


Składniki na 8 placków chlebowych:

2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu,
100 ml wody, 
szczypta soli.

Wykonanie:

Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy ciasto. Dzielimy je na kulki wielkości orzechów włoskich. Kulkę ciasta umieszczamy pomiędzy papier do pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek (patrz zdjęcie poniżej).


Chlebki smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni z obu stron. Gotowe chapati układamy na talerzu (możemy nasmarować oliwą dla lepszej elastyczności) i przykrywamy drugim talerzem. Zjadamy z surowymi warzywami, u nas - suszone pomidory, awokado, świeży pomidor, cebula i ogórek kiszony. Mniammm.

2 komentarze:

  1. W jaki sposób kiełkuje się ziarno orkiszu? Czy można prosić o przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. https://jescbyzycwzdrowiu.blogspot.com/2016/06/kieki-ich-wasciwosci-i-zastosowanie.html?m=1

    Ziarna orkiszu kiełkujesz jak w linku powyżej metodą "słoikową". Kiełki orkiszu otrzymamy juz na 2-3 dzień.

    Osobiście moczę wszystkie ziarna, nasiona, orzechy bo stanowią one podstawę naszej diety, a proces moczenia/ kielkowania ma za zadanie neutralizować kwas fitowy zaburzajacy wchłanianie niektórych substancji mineralnych.
    Oczywiście do tego przepisu możesz użyć zwykłej mąki orkiszowej.
    Czasem jak przeglądam moje stare przepisy to stwierdzam, że kiedyś (przed pojawieniem się drugiego dziecka) miałam mnóstwo czasu. .. 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń