niedziela, 21 sierpnia 2016

JAGLANE PULPETY


Kasza jaglana z warzywami to chyba najczęstszy obiad w naszym domu. Dziś te składniki uformowałam w kuleczki i wyszły pyszne, aromatyczne pulpeciki. Moża pokusić się dla nich o sos pomidorowy. U nas, z braku passaty z pomidorów, wystąpiły solo, bez sosu, a w skromnym towarzystwie sałatki. Świetnie sprawdziłyby się w lunch boxie. Przeżyją każdą podróż, bo są ładnie zwarte, nie rozpadają się. Polecam!






Składniki na 21 pulpetów:

2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
natka z jednej pietruszki,
2 ogórki kiszone,
2 liście laurowe,
2 kulki ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka suszonego koperku,
1/2 łyżeczki cząbru,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Wykonanie:

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i ogórki kroimy na drobą kostkę, natkę siekamy. Cebulę, marchew, pietruszkę i ogórki dusimy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Wszystko łączymy z ugotowaną i  zblendowaną (nie musi być dokładnie) kaszą jaglaną. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Formujemy kulki wielkości piłek golfowych, układamy w naczyniu gliianym lub szklanym, żaroodpornym. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!