sobota, 24 września 2016

ENERGETYCZNE BATONIKI Z KAROBOWĄ POLEWĄ (RAW, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)



Przedstawiam trochę inny flapjack: taki zdrowszy, taki wegański, bezglutenowy i pyszny. W zasadzie to tylko z wyglądu przypomina flapjacka, bowiem w moim batoniku brak płatków owsianych (składnika numer jeden dla flapjack'a). Zastępują je nasiona słonecznika, które w połączeniu z płatkami kokosowymi, owocami dzikiej róży i daktylami tworzą nieziemsko smaczny batonik urzekający każdego!

Wśród składników moich batoników na szczególne uznanie zasługują owoce dzikiej róży. Warto się teraz w nie zaopatrzyć, bowiem mogą utrzymać Cię w zdrowiu przez cały sezon "chorobowy". A to za sprawą witaminy C, której dzika róża jest najlepszym źródłem (zawiera jej 500 - 700 mg w 100 g). Owoce dzikiej róży to najlepszy środek zwiększający odporność organizmu. Ponadto jako cenne źródło witamin: K, E, A, B1, B2 wspomaga pracę układu pokarmowego, układu krążenia, poprawia stan cery i leczy choroby skóry. Prawie wszyscy dookoła  - na placach zabaw, w autobusie, w sklepach - smarkają i kasłają, dlatego z użyciem tych owoców długo nie zwlekałam. Wykorzystuje je jako składnik koktajlu, dodaję do jogurtu, jaglanki lub owych batoników. 

Polecam! Te słodkie pyszności ucieszą Twoje podniebienie, poprawią nastrój, dodadzą energii i "naładują" witaminami. 






Składniki na 12 kostek o wymiarach 3 cm x 3 cm:

8 suszonych daktyli,
8-10 owoców dzikiej róży,
1/2 szklanki płatków kokosowych,
1/2 szklanki słonecznika,
1/2 szklanki suszonych jabłek,
2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego),
1/2 łyżeczki wanilii w proszku

polewa:
2 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego,
2 łyżeczki tahini,
3 łyżki karobu,
1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii,
ewentualnie: 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy. 

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie kroimy na drobne kawałki.
Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Owoce dzikiej róży pozbawiamy pestek i drobno kroimy.
Wszystkie składniki na batoniki umieszczamy w kielichu blendera i krótko blendujemy. 
Gotową masą wylepiamy formę (12 cm x 9 cm) uprzednio wyścieloną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki.

Składniki na polewę mieszamy. Gotową polewą zalewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy dowolnie (u mnie na kostki o wymiarach 3 cm x 3 cm). Smacznego!