wtorek, 13 września 2016

KASZOTTO Z DYNIĄ, CUKINIĄ I JARMUŻEM


Ostatnio zainteresował mnie krążący w internecie przepis na połączenie dyni z cukinią i jarmużem. Wiedziałam, że ta kombinacja okaże się pyszna. Danie takie ma dużo błonnika, beta karotenu, potasu, żelaza, magnezu, sodu i witamin grupy B. Poza walorami smakowymi, ma więc sporo korzystnych wartości odżywczych. Obiad w postaci kaszy gryczanej z dynią, cukinią i jarmużem każdego zdrowo nasyci i usatysfakcjonuje. Bardzo polecam!



Składniki:

1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej,
1/2 małej dyni,
1 szklanka startej cukinii,
4 duże liście jarmużu,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka imbiru,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1 łyżeczka soli himalajskiej,
1/2 łyżeczki pieprzu,
szczypta chilli.

Wykonanie:
 
Kaszę moczymy na kilka godzin lub cała noc. Następnie gotujemy. 
Cukinię i dynię ścieramy na tarce i dusimy na patelni do miękkości. Pod koniec na 1 minutę dodajemy porwane liście jarmużu. Przyprawiamy i mieszamy z kaszą. 

Prawda, że proste?
Smacznego!