Ostatnio zainteresował mnie krążący w internecie przepis na połączenie dyni z cukinią i jarmużem. Wiedziałam, że ta kombinacja okaże się pyszna. Danie takie ma dużo błonnika, beta karotenu, potasu, żelaza, magnezu, sodu i witamin grupy B. Poza walorami smakowymi, ma więc sporo korzystnych wartości odżywczych. Obiad w postaci kaszy gryczanej z dynią, cukinią i jarmużem każdego zdrowo nasyci i usatysfakcjonuje. Bardzo polecam!
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej,
1/2 małej dyni,
1 szklanka startej cukinii,
4 duże liście jarmużu,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka imbiru,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1 łyżeczka soli himalajskiej,
1/2 łyżeczki pieprzu,
szczypta chilli.
Wykonanie:
Kaszę moczymy na kilka godzin lub cała noc. Następnie gotujemy.
Cukinię i dynię ścieramy na tarce i dusimy na patelni do miękkości. Pod koniec na 1 minutę dodajemy porwane liście jarmużu. Przyprawiamy i mieszamy z kaszą.
Prawda, że proste?
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz