środa, 28 września 2016

PASZTET SOCZEWICOWY Z DYNIĄ (wegański, bezglutenowy, bez tłuszczu)

Obecnie wszystkie blogi kulinarne pękają od przepisów na dania z użyciem dyni. Sezon na nią w pełni, więc występuje w roli głównej w daniach obiadowych, deserech, ciastach, zupach, powidłach, itp.

W naszej kuchni wykorzystywana jest ostatnio niemal codziennie. Uwielbiamy jej smak, doceniamy za bogactwo odżywcze. Witaminy: A, B6, C, E, K oraz minerały: cynk, wapń, żelazo, magnez, potas, sód to tylko niektóre z jej dobrodziejstw. Pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi. Ten z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne. Jak podają naukowcy, częste spożycie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, miażdżycy. Tylko jeść, jeść, jeść i to bez obaw o przybranie na wadze, bowiem roślina ta jest niskokaloryczna, bardzo bogata w błonnik. 

Polecam ją wykorzystać jako składnik pasztetu, bo w tej roli sprawdza się niesamowicie pysznie. Poniżej przepis na soczewicowo - dyniowy rozpustny pasztet. Mniam!





Składniki:

4 szklanki ugotowanej soczewicy brązowej (ok. 2 szklanki suchej),
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej),
1/2 małej dyni,
1 łyżeczka soli himalajskiej,
1 łyżeczka czarnuszki,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1 łyżeczka suszonego koperku,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Wykonanie:

Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie gotujemy.
Dynię kroimy na małe kawałki i dusimy do miękkości.
Do ugotowanej kaszy, soczewicy i dyni dodajemy przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę, którą wylewamy do foremki o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. 
Kroimy po całkowitym ostudzeniu!
Smacznego!