Dostałam kilka patisonów, na których wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę. Wystarczy podać z lekką sałatką, by stworzyć obiad doskonały. Pycha! Polecamy całą rodziną!
Składniki na 8 kotletów:
1 duży patison,
1 łyżka mąki kokosowej,
1 łyżka mąki gryczanej,
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej EKO,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka ekologicznego czosnku w proszku,
1/2 łyżeczki curry,
1/4 łyżeczki chilli,
3/4 szklanki wody,
sezam, pestki dyni i/lub płatki owsiane bezglutenowe do obtoczenia.
Wykonanie:
Patisona myjemy, obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Wycinamy miąższ z każdego plasterka. Tak przygotowanego patisona podgotowywujemy przez kilka minut.
Mąki mieszamy wraz z przyprawami, a następnie dodajemy wodę.
Plastry patisona dokładnie pokrywamy panierką i obtaczamy w ziarnach i/lub płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz