środa, 26 października 2016

SUROWA GRANOLA PEŁNA ZDROWIA

Śniadania są chyba moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia. Generalnie cały poranny rytuał, czyli wyciskanie wspólnie z córeczką zielonego soku, chwila zabawy, a następnie przygotowywanie śniadania, a co najważniejsze jego spożywanie, są dla mnie bardzo przyjemne. Staramy się zawsze zjadać ten posiłek na surowo, by naładować się witaminami i energią na cały dzień. 

Ostatnio nasze serca skradła granola. Smakuje wyśmienicie, jest syta, pełna zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów...wprost idealna na poranny posiłek. Nasiona, których użyłam nie zostały poddane prażeniu jak w tradycyjnych granolach, najczęściej spotykanych na sklepowych półkach. Jako że cena granoli w wersji RAW, którą znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością powaliła mnie na kolana, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i przygotować własną, domową, tanią, a przypuszczam, dużo zdrowszą wersję. Dlaczego zdrowszą? Bo nasiona i orzechy, które posiadam są ze sprawdzonego źródła, z pewnością surowe i wysokiej jakości. Natomiast informacji o pochodzeniu poszczególnych składników kupnej granoli nie znajdziemy na opakowaniu. 

Nasza granola chyba prędko nam się nie znudzi. Przygotowałam ilość na 10 porcji i już moczę nasiona i orzechy na kolejną serię, bo wiem, że ta obecna zniknie w mgnieniu oka. Polecam! 





Składniki na 10 porcji:

3/4 szklanki migdałów,
3/4 szklanki orzechów włoskich,
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
1/2 szklanki sezamu,
1/2 szklanki siemienia lnianego,
1/2 szklanki nasion konopi,
1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych,
1/4 szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodzika,
1/2 łyżki cynamonu,
2 łyżki wanilii w proszku,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka suszonych malin (opcjonalnie).

Wykonanie:

Wszystkie orzechy i nasiona moczymy przez kilka godzin (oczywiście nie moczymy płatków owsianych). Następnie przepłukujemy i umieszczamy w misce. Nie odcedzamy jedynie siemienia lnianego, moczymy 1/2 szklanki siemienia w 3/4 szklanki wody. Umieszczamy w takiej formie w misce z pozostałymi nasionami i orzechami. Dodajemy syrop i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Rozkładamy na 3 tacki dehydratora i suszymy przez 15 h  w temperaturze 43 stopni. Gotową granolę przekładamy do słoika lub naczynia próżniowego. Podajemy z mlekiem lub jogurtem roślinnym. Smacznego!