Jarmuż - zielone warzywo zapewniające zdrowie; absolutna bomba witaminowa! Za jego zieloną barwę odpowiedzialny jest chlorofil, którego struktura jest niemal identyczna ze strukturą hemoglobiny w ludzkiej krwi. Podczas gdy głównym atomem hemoglobiny jest żelazo głównym atomem chlorofilu jest magnez. Podobieństwo składu powoduje, że chlorofil pomaga w uzupełnieniu i odbudowie komórek krwi, dostarczając niezwykle potrzebny tkankom tlen. Ponadto działa jak chelat oczyszczający nasz organizm z metali ciężkich oraz ma właściwości przeciwnowotworowe, chroniąc nas tym samym przed substancjami powodującymi raka, takimi jak toksyny z gotowanego mięsa czy zanieczyszczeń powietrza. Jarmuż zapewnia porządną porcję minerałów alkalizujących, tlen i enzymy. Wysoki poziom wapnia, fosforu i magnezu wzmacnia nasze zęby, kości i krwinki czerwone. Substancje zawarte w jarmużu spełniają znaczącą rolę w leczeniu chorób układu pokarmowego. (źródło: J. Wignall, Na surowo, Mszczonów 2011).
Z jarmużu można zrobić zielony sok, koktajl lub przepyszne, chrupiące CHIPSY! Suszenie w temperaturze do 43 stopni powoduje, że warzywo zachowuje wszystkie walory odżywcze. Takie chipsy to pełnowartościowy pokarm za sprawą, wychwalanego już tu jarmużu, i dodatków: buraka, słonecznika, gryki. Samo zdrowie. Polecam!
Z jarmużu można zrobić zielony sok, koktajl lub przepyszne, chrupiące CHIPSY! Suszenie w temperaturze do 43 stopni powoduje, że warzywo zachowuje wszystkie walory odżywcze. Takie chipsy to pełnowartościowy pokarm za sprawą, wychwalanego już tu jarmużu, i dodatków: buraka, słonecznika, gryki. Samo zdrowie. Polecam!
Składniki na 5 tacek dehydratora:
800 g jarmużu,
150 g kaszy gryczanej niepalonej,
150 g łuskanych nasion słonecznika,
1 burak,
sok z 1 limonki,
4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych,
1 łyżka soli,
1,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
1 łyżeczka aceroli.
Wykonanie:
Kaszę gryczaną i słonecznik doprowadzamy do kiełkowania (trwa to około 2 doby). Następnie blendujemy z burakiem i resztą składników (z wyjątkiem jarmużu). Dokładnie mieszamy
Liście jarmużu rwiemy na kawałki (nie wykorzystujemy łodyg). W dużej misce mieszamy jarmuż z buraczanym sosem. Każdy kawałek liścia powinien być pokryty sosem. Układamy na tackach dehydratora i suszymy w temperaturze 42 stopni do momentu, aż osiągną chrupkość (około 7 h). Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz