Kto nie kocha bounty? Słodki batonik z kokosowym wnętrzem oblany pyszną czekoladą...mniammmmm. Warto zrobić zdrową, domową wersję i się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Nie kosztuje to wiele czasu, pieniędzy i pracy, a sprawi wielką przyjemność. Smakuje dzieciom i dorosłym. Brak w nim cukru, tłuszczów trans i wszelkich nie-zdrowotności. Kolejna zdrowa słodycz na moim blogu. Polecam!
Składniki na 10 małych batoników:
1 szklanka wiórek kokosowych,
1 szklanka pulpy po zrobieniu mleka kokosowego,
1 łyżka syropu klonowego,
1 łyżeczka wanilii w proszku,
5 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej).
polewa:
50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego,
2 łyżki surowego kakao w proszku,
3,5 - 4 łyżki surowego karobu.
Wykonanie:
wnętrze:
Wiórki kokosowe mielimy na proszek, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy batoniki, a następnie układamy na talerzu wyłożonym folią spożywczą. Umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut.
polewa:
Składniki na polewę mieszamy. Oblewamy czekoladą nasze batoniki. Robię to w ten sposób, że umieszczam kokosowy batonik na ostrzu dużego noża i polewam płynną czekoladą. Batoniki w czekoladzie umieszczamy ponownie w zamrażalniku na 15 minut. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz