poniedziałek, 28 listopada 2016

WITARIAŃSKIE TRUFLE CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ



Kakao, jako główny składnik czekolady, zyskuje złą sławę. "Czekolada jest niezdrowa, tucząca, pełna tłuszczu, cukru i szkodliwych składników" - mówią. To oczywiście prawda, jeśli mowa o tabliczkach mlecznej czekolady ze sklepowych półek. Należy jednak pamiętać, że organiczne surowe kakao to superfood, najlepsze źródło:

ANTYOKSYDANTÓW

Kakao zawiera najwięcej antyoksydantów pośród wszystkich produktów żywnościowych na świecie. Ziarna kakaowca mają więcej antyoksydantów niż czerwone wino, czarna porzeczka, acai, grejpfrut lub jagody goji. 

Antyoksydanty chronią nas przed dolegliwościami i chorobami związanymi z procesem starzenia się organizmu oraz rozwojem chorób cywilizacyjnych. 

MAGNEZU

Kakao jest produktem numer jeden pod względem zawartości magnezu - jednego z najlepszych alkalizujących minerałów. 

Magnez wspomaga pracę serca, mózgu, poprawia perystaltykę jelit, buduje zdrowe kości i silnie alkalizuje. 

ŻELAZA

28 gram kakao stanowi 314 procent dziennej zalecanej dawki żelaza. Jak wiadomo, żelazo jest niezwykle ważnym minerałem, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, utrzymuje w zdrowiu naszą krew, zwalcza anemię. Ten składnik mineralny pomaga zwalczać bakterie i wirusy przez układ odpornościowy. Bez niego nasz organizm nie pracuje prawidłowo!

CYNKU

Kakao jest znakomitym źródłem cynku - kolejnego ważnego składnika mineralnego. Cynk odgrywa znaczącą rolę we wspomaganiu prawidłowej pracy układu odpornościowego, wątroby, trzustki, Poprawia wygląd i stan naszej skóry. 

KWASÓW OMEGA-6

Kakao zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-6. Należy jednak unikać jedzenia czekolady poddawanej obróbce termicznej. Taka bowiem jest pełna szkodliwych tłuszczów trans. Zawsze wybierajmy surowe ziarna, pełne zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów. 

Oprócz tego surowe ziarna kakaowca to świetne źródło witaminy C, błonnika, manganu i, wbrew powszechnej opinii, nie posiada w ogóle lub jedynie bardzo małą ilość kofeiny (standardowa porcja ziaren kakaowca zawiera 20 lub więcej razy mniej kofeiny niż w filiżance kawy). 

Mnie te dane przekonują do spożywania surowego kakao, dlatego bardzo często znajduje ono zastosowanie w mojej kuchni. Dziś w takiej formie:





Składniki na 15 trufli:

0,5 szklanki surowych migdałów,
0,5 szklanki surowych  orzechów włoskich,
0,5 szklanki surowych orzechów laskowych,
0,5 szklanki surowych płatków kokosowych,
0,5 szklanki surowego kakao w proszku,
5 suszonych moreli,
5 suszonych daktyli,
1/2 łyżeczki wanilii w proszku,
3-4 krople olejku pomarańczowego,
2 łyżki soku z pomarańczy.

Wykonanie:

Wszystkie składniki blendujemy do momentu, aż uzyskamy klejącą masę. Formujemy kuleczki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!