niedziela, 20 listopada 2016

OBOWIĄZKOWA ZUPA ZIMOWA, CZYLI KREM Z CUKINII NA MLEKU KOKOSOWYM

Jeden ciepły posiłek dziennie w okresie jesienno-zimowym to, moim zdaniem, konieczność. Nasza rodzina lubi się rozgrzewać pysznymi zupami. Wystarczy jedno warzywo przewodnie (tym razem cukinia) + cebula + duża ilość czosnku + mleko kokosowe oraz ulubione przyprawy, by wykonać zupę marzenie. Jeśli podać ją z grzankami, surowym chlebkiem lnianym, kaszą lub ryżem, to już mamy prawdziwy odlot! Polecamy gorąco gorący krem z cukinii na chłodne (jesienne) i mroźne (zimowe) dni!




Składniki na 4 porcje:

1,5 średniej wielkości cukinii,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
100 ml wody, 
300 ml mleka kokosowego,
olej kokosowy do smażenia,
1 łyżeczka suszonego koperku,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Cukinię, cebulę i czosnek kroimy na dowolne kształty. Podsmażamy na oleju kokosowym, a następnie zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy. Umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy mleko i blendujemy na gładki krem. Gotowe!