czwartek, 10 listopada 2016

RYŻ Z WEGAŃSKIM SOSEM "ŚMIETANOWO"-GRZYBOWYM

Woooooowww! Taki był mój dzisiejszy obiad! Od kilku miesięcy moje kubki smakowe są baaaardzo wymagające, a to danie je wprost zachwyciło. Naprawdę, ten ryż to poezja smaku. Kremowy sos "śmietanowy" z kalafiora z aromatycznymi grzybami, dużą ilością świeżej natki pietruszki i czosnku niedźwiedziego połączyłam z brązowym ryżem, by uczynić danie doskonałe. Oj... będę to przygotowywać częściej. I Wam też to radzę. 





Składniki na 3 porcje:

200 g brązowego ryżu,

sos:
1/2 średniej wielkości kalafiora,
5 łyżek mleka kokosowego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych,
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,

garść świeżej natki pietruszki,
garść suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego (w przypadku sklepowej przyprawy - użyjcie mniej),
3/4 szklanki suszonych grzybów.

Wykonanie:

Grzyby moczymy przez całą noc, następnie odcedzamy, przepłukujemy wodą, kroimy na małe kawałki i dusimy do miękkości.

Kalafiora gotujemy do miękkości. Lekko ostudzonego blendujemy wraz z pozostałymi składnikami na sos. Do gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi i grzyby.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!