Woooooowww! Taki był mój dzisiejszy obiad! Od kilku miesięcy moje kubki smakowe są baaaardzo wymagające, a to danie je wprost zachwyciło. Naprawdę, ten ryż to poezja smaku. Kremowy sos "śmietanowy" z kalafiora z aromatycznymi grzybami, dużą ilością świeżej natki pietruszki i czosnku niedźwiedziego połączyłam z brązowym ryżem, by uczynić danie doskonałe. Oj... będę to przygotowywać częściej. I Wam też to radzę.
Składniki na 3 porcje:
200 g brązowego ryżu,
sos:
1/2 średniej wielkości kalafiora,
5 łyżek mleka kokosowego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych,
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
garść świeżej natki pietruszki,
garść suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego (w przypadku sklepowej przyprawy - użyjcie mniej),
3/4 szklanki suszonych grzybów.
Wykonanie:
Grzyby moczymy przez całą noc, następnie odcedzamy, przepłukujemy wodą, kroimy na małe kawałki i dusimy do miękkości.
Kalafiora gotujemy do miękkości. Lekko ostudzonego blendujemy wraz z pozostałymi składnikami na sos. Do gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi i grzyby.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz