czwartek, 1 grudnia 2016

PIZZA Z SOSEM DYNIOWYM I JARMUŻEM (BEZ DROŻDŻY I GLUTENU)

Dyniowy sos do pizzy z bloga MniuMniu kusił mnie już od dawna. Musiałam go w końcu wykorzystać i dziś nastąpił TEN właśnie moment. U mnie na cieście bezglutenowym, a w roli dodatków do pizzy występują: jarmuż, cebula i cukinia. Wszystko się pysznie i zdrowo skomponowało. 

Dodam, że nigdy nie używam drożdży do ciasta na pizzę i, tak naprawdę, nie bardzo rozumiem w jakim celu się je w ogóle stosuje. Moje ciasto zawsze wychodzi idealne, delikatnie chrupiące, bardzo smaczne. Spróbujcie sami!



Składniki na pizzę o średnicy 30 cm:

ciasto:

1 szklanka mąki gryczanej,
3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
100 ml chłodnej wody,
2 łyżki zimnego oleju kokosowego,
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżeczka oregano.

sos:

puree z ćwiartki małej, ugotowanej lub upieczonej dyni Hokkaido,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki natki pietruszki,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta czarnego pieprzu.

dodatki:

5 liści jarmużu (u mnie typ nero),
1/2 białej cebuli,
4 ząbki czosnku,
3/4 małej cukinii,
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych,
ewentualnie: starty na drobnych oczkach wegański ser żółty.




Wykonanie:

ciasto: 

Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na papierze do pieczenia na płaski placek. Wykładamy wraz z papierem na formie. Ewentualnie palcami dogniatamy ciasto dopasowując do kształtu formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

sos:

Wszystkie składniki na sos blendujemy. Smarujemy sosem lekko podpieczone ciasto na pizzę.

Wykładamy na sos cukinię i, ewentualnie, wegański ser żółty. Wkładamy do piekarnika na następne 25 minut.

W międzyczasie podsmażamy cebulę. Dodajemy do niej posiekane liście jarmużu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy przez 1-2 minuty. Zależy nam, aby jarmuż nie stracił swego pięknego, zielonego koloru.

Po wyciągnięciu pizzy z piekarnika, wykładamy na nią jarmuż z cebulą i czosnkiem i posypujemy płatkami drożdżowymi. Możemy dodatkowo poprószyć suszoną natką pietruszki. 

Smacznego!