czwartek, 15 grudnia 2016

PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Setny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę. 

Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady! Tak! Od święta pozwalam sobie na odrobinę rozpusty! Nie zważam na tłuszcze trans i oddaje się podniebiennej rozkoszy. Jeśli Ty nie chcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia). 

Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam! 





Składniki na duża blachę 40 x 30 cm:

400 - 450 g czarnej fasoli,
1,5 szklanki orzechów laskowych,
1/2 szklanki migdałów,
1/2 szklanki orzechów włoskich,
200 g suszonych daktyli,
2,5 tabliczki czarnej czekolady 85% (bez lecytyny sojowej i białego cukru),
1/2 szklanki kakao,
1/2 szklanki karobu,
10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego,
3 łyżki zmielonych nasion chia,
2 łyżeczki wanilii w proszku,
3 łyżeczki przyprawy piernikowej,
1 łyżeczka cynamonu,
15 kropel olejku pomarańczowego,

polewa:

70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego,
4 krople olejku pomarańczowego,
2 łyżki kakao,
5 łyżek karobu,
1 łyżeczka syropu daktylowego,
1, 5 łyżeczki przyprawy piernikowej,
1/2 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Fasolę namaczamy na całą noc. Następnie odcedzamy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Przestudzoną fasolę i daktyle przepuszczamy przez wyciskarkę do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. 

Orzechy i migdały drobno siekamy lub umieszczamy w kielichu blendera i chwileczkę blendujemy w celu posiekania (nie blendujemy zbyt długo, aby nie powstało masło). Małą część orzechów odkładamy do ozdoby na wierzch ciasta. 

1, 5 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a resztę czekolady kroimy na drobne kawałeczki. 

Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy do reszty składników. Dokładnie łączymy ze sobą, tworzymy kulkę ciasta, którą formujemy na placek. Wykładamy do foremki i wałkujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i pieczemy/suszymy przez 1 godzinę. 

Składniki na polewę mieszamy. Przestudzone ciasto dekorujemy polewą i orzechami. Smacznego!