Brukselka - jako jedno z warzyw krzyżowych - to prawdziwy pogromca chorób. Wszystkie warzywa zawierają ochronne mikroelementy i fitoskładniki, ale warzywa krzyżowe posiadają unikalny skład chemiczny: zawierają związki bogate w siarkę, które odpowiadają za ich gorzki lub ostry smak. Gdy ściany ich komórek zostają przełamane na skutek krojenia lub mielenia, zachodzi reakcja chemiczna, która przekształca związki zawierające siarkę w izotiocyjaniany - szereg związków o udowodnionym działaniu zwalczającym nowotwory i podnoszącym odporność.
Izotiocyjaniany (ITC) usuwają i/lub detoksyfikują związki kancerogenne - czynią to zwłaszcza zielone warzywa krzyżowe, jak brukselka i brokuły, które są znakomitym źródłem sulforafanu. Sulforofan zapobiega łączeniu się kancerogenów z DNA, a co za tym idzie, również powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach. Aktywuje również enzymy chroniące komórkę przed wszelkimi następstwami uszkodzeń DNA, które już powstały.
Najwyraźniej ciało ludzkie zostało już tak zaprogramowane, by zwalczać infekcje i nowotwory. Układ odpornościowy jest niczym ochronne pole siłowe z filmu science - fiction jednak mało ludzi je włącza, ponieważ nie zapewnia paliwa silnikowi tego siłowego pola, który jeździ na zieleninie.
Aby zmaksymalizować korzyści odpornościowe, jakie dostarczają warzywa krzyżowe:
1. Bardzo dokładnie przeżuwaj wszystkie warzywa krzyżowe: staraj się zmiażdżyć każdą komórkę.
2. Gdy przyrządzasz na parze zielone warzywa, jak brukselka, staraj się gotować je delikatnie, aby nie były zbyt miękkie.
(Źródło: J. Fuhrman, Superodporność, Białystok 2013).
Warzywa krzyżowe są nie tylko najpotężniejszym pokarmem przeciwnowotworowym, jaki istnieje; są one również najbogatsze ze wszystkich warzyw w składniki mineralne. Tylko jeść, jeść, jeść na zdrowie. Tym bardziej, że można je przyrządzić w przepyszny sposób. Dziś taka propozycja:
Składniki na 2 porcje:
12 główek brukselki,
1/2 małego kalafiora,
5 łyżek mleka kokosowego (tłustej śmietanki),
1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej,
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych + odrobina do posypania,
1/2 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
listki z 5 łodyg świeżej natki pietruszki.
Wykonanie:
Kalafiora gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy z mlekiem kokosowym, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy do naczynia.
Brukselkę gotujemy chwilkę na parze. Wykładamy główki brukselki na gęsty sos kalafiorowy. Przystrajamy/przyprawiamy listkami natki pietruszki i posypujemy płatkami drożdżowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz