niedziela, 8 stycznia 2017

TORT SNICKERS (RAW, WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY)

Przedstawiam pyszny tort na wyjątkową okazję. Rocznica urodzin mojego męża musiała być uczczona taką rozkoszną słodyczą. Może tort ten nie należy do najtańszych, ale na pewno do najpyszniejszych! Jest zdecydowanym faworytem wśród wszystkich moich deserów. Przygotowywałam go już kilkakrotnie na specjalne okazje i zawsze smakował każdemu. Gdy nadchodzi dzień urodzin mojej ukochanej osoby, nie kombinuję, nie wymyślam, po prostu przygotowuję tort, na który ON czeka i którym się zawsze zachwyca. Nie przedłużając ... z wielkiej miłości do męża i wegańskich słodyczy zrodziło się  takie oto cudo:






Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:

Spód:

6 łyżek surowego kakao w proszku lub karobu,
1 szklanka migdałów,
1 szklanka płatków kokosowych,
1/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
15 suszonych daktyli,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki wanilii w proszku.

Warstwa karmelowa:

13 suszonych daktyli,
4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
4 łyżki masła orzechowego,
1 łyżeczka wanilii w proszku.

Masa z nerkowców:

500 g nerkowców,
3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,
4-5 łyżek syropu klonowego lub z agawy.

Polewa czekoladowa:

3 łyżki kakao,
2 łyżki karobu,
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego,
1 łyżeczka syropu klonowego.

Orzechy arachidowe do ozdoby.

Wykonanie:

Składniki na spód umieszczamy z kielichu blendera i blendujemy do uzyskania kleistej masy. Uzyskaną masą wylepiamy spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Umieszczamy w zamrażalniku.

Daktyle na karmel moczymy 15 minut w gorącej wodzie. Następnie odcedzamy i blendujemy z pozostałymi składnikami na warstwę karmelową. Wykładamy na spód, równomiernie rozprowadzamy i ponownie umieszczamy w zamrażarce.

Nerkowce moczymy przez minimum 5 h. Następnie odcedzamy i blendujemy z olejem kokosowym i syropem na gładką masę. Wylewamy na karmel. Umieszczamy w zamrażalniku.

Składniki na polewę mieszamy i wylewamy na wierzch tortu. Dekorujemy orzechami i umieszczamy tort w lodówce na minimum 4 h (najlepiej smakuje na drugi dzień). Przechowujemy w lodówce (tort ten nie lubi wysokich temperatur). Smacznego!