czwartek, 19 stycznia 2017

WEGAŃSKIE KOTLETY JAGLANO-BURACZANE

Kotlety roślinne to bardzo smaczny, zdrowy, efektowny obiad. W połączeniu z surówką, gotowanymi warzywami, porcją kaszy lub ryżu pięknie ozdobią talerz, smacznie i zdrowo nasycą. Do spożywania kaszy jaglanej już chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wielu ją kocha za właściwości odkwaszające, bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), minerałów (cynk, miedź, żelazo), a przede wszystkim za walory smakowe. Odpowiednio ugotowana, pozbawiona goryczki cudownie wzbogaca smak potraw. Dziś połączona z burakiem, cebulą i groszkiem stworzyła świetnie się prezentujące i jeszcze lepiej smakujące kotlety obiadowe. Polecam! 






Składniki na 10 kotletów o średnicy 6-7 cm:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
1 burak,
1 cebula, 
6 ząbków czosnku,
1/3 szklanki mrożonego groszku zielonego,
1 łyżka sosu tamari,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1 łyżeczka imbiru,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki chilli,
4 łyżki płatków jaglanych.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną (1 szklanka suchej kaszy) moczymy przez noc. Następnie obficie przepłukujemy gorącą wodą, a na koniec zimną. Zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kaszy. Gotujemy do momentu wsiąknięcia wody. 

Cebulę zarumieniamy na patelni z 3 ząbkami czosnku. Dodajemy do kaszy i blendujemy na kleistą masę. 

Buraka gotujemy do miękkości, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy z kaszy. Dodajemy sos tamari, ugotowany groszek, pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawy i mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w płatkach jaglanych i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. 

Smacznego!