wtorek, 21 lutego 2017

DOMOWE BATONIKI CYNAMONOWE (WITARIAŃSKIE, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, O DŁUGIM TERMINIE PRZYDATNOŚCI)

Kilka miesięcy temu ususzyłam sporo organicznych jabłek. Świeżo po wysuszeniu były chrupiące, pyszne. Z czasem niestety straciły swą chrupkość i bardzo rzadko po nie sięgaliśmy. Postanowiłam dać im nowe życie ... słodkie, pyszne życie w energetycznych batonikach. To był strzał w dziesiątkę. Przedstawiam witariańskie batoniki o cynamonowym smaku, idealne jako przekąska do pracy, szkoły lub, pięknie opakowane, upominek dla przyjaciela. Do ich przygotowania potrzebujecie wysokoobrotowego blendera kielichowego, chwili wolnego czasu, odrobiny kreatywności do ich opakowania i kilku składników wymienionych poniżej. Polecam!



Składniki na 16 sztuk:

4 szklanki suszonych jabłek,
1 szklanka orzechów włoskich,
1 szklanka płatków lub wiórków kokosowych,
100 g suszonych daktyli,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka mielonej wanilii.

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania klejącej masy. Masę wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na kwadratowy lub prostokątny placek o grubości 1 cm. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Następnie kroimy na kształt batoników. Opakowujemy wedle upodobań. Umieszczamy w próżniowym pojemniku. Przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy (choć na pewno zostaną zjedzone w krótszym okresie czasu). Smacznego!