niedziela, 12 lutego 2017

KOKOSOWO-POMARAŃCZOWO-MARCHEWKOWE TRUFLE W CZEKOLADZIE (WEGAŃSKIE, SUROWE, BEZGLUTENOWE)

O tym, by nie marnować jedzenia mówi mama, mówi ksiądz :-). Mówię Wam też ja. Nie wyrzucajcie pulpy po produkcji soku czy domowego mleka roślinnego. To grzech! Odpady te można bardzo pysznie wykorzystać. U mnie stanowią składnik kotlecików, pasztetów, ciast, ciasteczek i ... poniższych kuleczek. Składnikami dzisiejszych trufli są niemal same odpady (marchewkowa i pomarańczowa pulpa z soku i kokosowa - z mleka), wyjątek stanowi polewa. Jedząc taki deser nie grzeszycie, a zdrowo i słodko sobie dogadzacie. Zapraszam na naturalną słodycz!




Składniki na 8 trufli:

wnętrze:
porcja pulpy z dwóch marchewek,
porcja pulpy z jednej pomarańczy,
1/2 szklanki pulpy po produkcji domowego mleka kokosowego,
4 - 5 łyżek oleju kokosowego RAW w płynie,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka syropu daktylowego.

polewa:
4 łyżki oleju kokosowego RAW w płynie,
5 łyżek karobu,
ewentualnie 1/2 łyżeczki słodkiego syropu,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii.

Wykonanie:

Składniki na wnętrze mieszamy i formujemy kuleczki. Umieszczamy w zamrażalce.

Międzyczasie łączymy w miseczce składniki na polewę. Zatapiamy kuleczki w polewie i umieszczamy w lodówce. 

Trufle są gotowe do jedzenia po godzinnym lub dłuższym schładzaniu. 

Smacznego!