O tym, by nie marnować jedzenia mówi mama, mówi ksiądz :-). Mówię Wam też ja. Nie wyrzucajcie pulpy po produkcji soku czy domowego mleka roślinnego. To grzech! Odpady te można bardzo pysznie wykorzystać. U mnie stanowią składnik kotlecików, pasztetów, ciast, ciasteczek i ... poniższych kuleczek. Składnikami dzisiejszych trufli są niemal same odpady (marchewkowa i pomarańczowa pulpa z soku i kokosowa - z mleka), wyjątek stanowi polewa. Jedząc taki deser nie grzeszycie, a zdrowo i słodko sobie dogadzacie. Zapraszam na naturalną słodycz!
Składniki na 8 trufli:
wnętrze:
porcja pulpy z dwóch marchewek,
porcja pulpy z jednej pomarańczy,
1/2 szklanki pulpy po produkcji domowego mleka kokosowego,
4 - 5 łyżek oleju kokosowego RAW w płynie,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka syropu daktylowego.
polewa:
4 łyżki oleju kokosowego RAW w płynie,
5 łyżek karobu,
ewentualnie 1/2 łyżeczki słodkiego syropu,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii.
Wykonanie:
Składniki na wnętrze mieszamy i formujemy kuleczki. Umieszczamy w zamrażalce.
Międzyczasie łączymy w miseczce składniki na polewę. Zatapiamy kuleczki w polewie i umieszczamy w lodówce.
Trufle są gotowe do jedzenia po godzinnym lub dłuższym schładzaniu.
Smacznego!
Wyglądają jak nie z tej planety, niestety ja nie mam takich umiejętności.
OdpowiedzUsuń