Potraktujcie ten wpis jako spóźniony przepis walentynkowy lub przedterminowy tłustoczwartkowy. Pączki te przyrządziłam wczoraj i zniknęły w mgnieniu oka, bo były przepyszne. Cały czas wspominamy ich smak, więc na pewno jeszcze nie raz u nas zagoszczą (w Tłusty Czwartek musowo!). Nie wiem, czy to serce włożone w ich przygotowanie nadały im takiej rozkoszy, czy może, po prostu, idealna kombinacja składników. Kokos, migdały, suszone owoce, kakao - od tego się nie rozchorujesz, nie nabawisz nadwagi, wyrzutów sumienia ... jedynie, być może, od nich uzależnienia. Polecam taką zdrową wariację pączkową. Pyszności!
Składniki na 6 sztuk:
"ciasto":
3/4 szklanki płatków kokosowych,
1/2 szklanki migdałów,
około 1 szklanki suszonych daktyli, moreli, fig lub mieszanki (ja użyłam daktyli),
4-5 łyżek surowego kakao w proszku,
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej),
1/2 łyżeczki wanilii mielonej,
polewa:
2,5 łyżki karobu,
1 łyżka surowego kakao w proszku,
3,5 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego),
dodatki:
1/2 banana,
łyżka wiórek kokosowych,
kilka jagód goji.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na "ciasto" dokładnie blendujemy. Następnie formujemy z powstałej masy oponki. Wkładamy do lodówki i zabieramy się za przyrządzanie polewy.
Składniki na polewę mieszamy. Na naszych pączkach umieszczamy kawałki banana i wylewamy na nie polewę. Posypujemy wiórkami i jagodami goji. Umieszczamy w lodówce na około godzinę lub dłużej. Smacznego!
Super pyszne, jak dzieciaki wrócą ze szkoły, mam nadzieję, że im też zasmakują takie oponki🙂
OdpowiedzUsuńSuper pyszne. Mam nadzieję że jak dzieci wrócą ze szkoły, to też im zasmakują kuja🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się. Smacznego!
UsuńSuper pyszne. Mam nadzieję że jak dzieci wrócą ze szkoły, to też im zasmakują🙂
OdpowiedzUsuń