sobota, 4 lutego 2017

WEGAŃSKA SAŁATKA LUNCHOWA

Prezentuję pożywną sałatkę lunchową. Lekka, krucha kapusta pekińska w połączeniu z chrupiącą rzodkiewką, maślanym awokado, odżywczymi pestkami dyni, aromatyczną oliwą i ulubionymi przyprawami musi smakować wyśmienicie. Warzywa i zdrowe tłuszcze (w tym wydaniu awokado, pestki dyni, oliwa) to bardzo zdrowa kombinacja. Takiego lunchu w pracy pozazdroszczą Wam współpracownicy, takim obiadem w domu ucieszysz rodzinę. Polecam podać/spożywać z chlebkiem z siemienia lnianego, kromką dobrego chleba lub bez niczego. Uwielbiam!






Składniki na jedną porcję:

1/2 główki organicznej kapusty pekińskiej,
1/3 szklanki plasterków białej rzodkwi,
1/2 awokado,
1,5 łyżki zmielonych pestek dyni,
1 łyżka oliwy extra virgin,
ulubione przyprawy (u mnie: suszony koperek, suszona natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy, czarnuszka).

Wykonanie:

Kapustę kroimy i umieszczamy w misce lub pojemniku na lunch do pracy. Dodajemy plasterki rzodkiewki, awokado (jeśli zabieracie sałatkę do pracy, to proponuję awokado i oliwę dodać zaraz przed spożyciem), zmielone pestki dyni, oliwę i przyprawy. Smacznego!