poniedziałek, 20 marca 2017

TARTA Z KREMEM JAGLANO - KOKOSOWYM (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA, BEZ PIECZENIA)

Miała być krótka wizyta "na herbatkę", odbyło się przyjęcie z obiadem i poniższym deserem. Największą przyjemnością jest gotować dla znajomych wegan. Zawsze docenią, bardzo im smakuje, ucieszą serce miłymi podziękowaniami i słowami uznania. To było niesamowicie przyjemne popołudnie w towarzystwie najlepszych przyjaciół i pysznego jedzenia. Będę Wam częściej przyrządzać to ciasto, obiecuję! :-) 

Tarta pełna smaków... Znalazły się w niej pełne zdrowia orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, suszone owoce. Bazą kremu były odkwaszająca organizm kasza jaglana i delikatne w smaku, pełne zdrowotnych właściwości mleko kokosowe. Wszystko polane wykwintną czekoladą z karobu, surowego kakao, oleju kokosowego i tahini oraz udekorowane, a raczej - smakowo dopełnione - kawałkami banana, fistaszkami i pokruszonymi ziarnami kakaowca. Nie rezygnujcie z tych trzech ostatnich składników. Miękki, słodki banan świetnie współgra z chrupiącymi kawałkami ziaren kakaowca i orzeszkami. 

Takie domowe ciacha jem bez wyrzeczeń, bowiem są pełne zdrowych składników. Niewiele się przy nich napracuję, a zaserwuję sobie, swojej rodzinie i znajomym rozkoszny deser. Wam też to polecam! Wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto jest naprawdę wyśmienite. 





Składniki na formę o średnicy 31cm:

Spód:

1 szklanka orzechów włoskich,
1 szklanka migdałów,
0,5 szklanki płatków kokosowych,
0,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
0,25 szklanki sezamu,
0,25 szklanki słonecznika łuskanego,
20 sztuk suszonych daktyli,
5 sztuk suszonych fig,
1 łyżeczka oleju kokosowego RAW,
1 łyżeczka mielonej wanilii.

Masa jaglano - kokosowa:

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1,5 szklanki suchej)*,
1 puszka mleka kokosowego,
6 łyżek oleju kokosowego,
6 łyżek syropu daktylowego lub klonowego (więcej/mniej - w zależności od upodobań),
1 łyżeczka mielonej wanilii.

Polewa:

10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW,
4 łyżki karobu,
3 łyżki kakao surowego (mielonego),
1 kopiasta łyżka tahini,
1 łyżeczka syropu klonowego.

Dodatkowo:
2 banany,
garść pokruszonych ziaren kakaowca,
garść orzechów (fistaszków).

Wykonanie:

Składniki na spód umieszczamy w kielichu wysokoobrotowego blendera lub pojemniku robota kuchennego i blendujemy do uzyskania klejącej masy. Otrzymaną masą wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w lodówce.

Ugotowaną kaszę, stałą część mleka kokosowego i resztę składników na masę umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Powstałą masę wykładamy na orzechowy spód ciasta. Nakładamy na nią pokrojone w plasterki banany.

Składniki na polewę dokładnie mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta, a następnie dekorujemy ziarnami kakaowca i fistaszkami. Umieszczamy w lodówce na minimum 4 h, by masa stężała. Przechowujemy również w lodówce. Smacznego!

*Suchą kaszę moczymy na noc lub na kilka godzin. Odcedzamy i wielokrotnie przepłukujemy wodą: zaczynając od gorącej, kończąc na zimnej, filtrowanej. Umieszczamy kaszę w garnku, zalewamy wodą na wysokość 0,5 cm nad poziom kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu. Kontrolujemy kaszę, możliwe, że zaistnieje konieczność dolania odrobiny wody. Gdy kasza wsiąknie całość wody, zdejmujemy z ognia. Studzimy.