czwartek, 27 kwietnia 2017

EKSPRESOWE BABECZKI JABŁKOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)



Sytuacja w jakiej się znalazłam, czyli pojawienie się na świecie drugiego dziecka, zmusiła mnie do wyspecjalizowania się w wykonywaniu dań i deserów ekspresowych. Jeśli znajdujesz się w podobnym położeniu lub goście dają znać o wizycie kwadrans przed przybyciem, te bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu babeczki ratują sytuację. Prostota i szybkość wykonania nie zuboża smaku. Te słodkie, cynamonowe maleństwa smakują każdemu. Polecam!





Składniki na 4 babeczki o średnicy 11 cm:

ciasto:

1 1/2 szklanki mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka owsianej bezglutenowej i ryżowej, w wersji z glutenem - orkiszowej),
130 ml wody,
1 łyżka oleju kokosowego,
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego,
szczypta soli,

nadzienie:

3 jabłka,
10 suszonych daktyli,
łyżeczka cynamonu.

dodatkowo:

4 łyżki płatków owsianych bez glutenu, 
odrobina kakao lub karobu.

Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto łączymy. Dzielimy na 4 części. Wylepiamy powstałym ciastem spód foremek. 

Jabłka myjemy, kroimy na kawałki i umieszczamy wraz z daktylami i cynamonem w kielichu blendera. Miksujemy do uzyskania musu. Nakładamy nadzienie na spód babeczek. Posypujemy płatkami owsianymi i, opcjonalnie, kakao lub karobem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 185 stopni. Smacznego!