poniedziałek, 1 maja 2017

WEGAŃSKIE PULPETY Z SOCZEWICY W SOSIE POMIDOROWO - MORELOWYM

A to klops! Pyszny, aromatyczny, syty, zdrowy - taki jest roślinny pulpet z soczewicy. Nigdy nie spróbowałam mięsnych pulpetów, bo zawsze wyglądały one dla mnie bardzo nieapetycznie. Nawet w czasach nałogowego, nieświadomego pożerania i uwielbiania mięsnych potraw, klopsy były dla mnie nie do przyjęcia. Natomiast do spożycia roślinnej wersji nie trzeba było mnie namawiać. Te soczewicowe kulki wyglądają, pachną i smakują tak, że jem je jak szaleniec. Mąż i córka szaleją razem ze mną. Delikatnie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, oblane aromatycznym sosem warzywnym subtelnie słodzonym suszonymi morelami - takie są wegańskie pulpety. Pyszności! Polecamy!





Składniki na 15 pulpetów:

3 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej),
1 szklanka płatków owsianych,
2 cebule.
1 łyżeczka soli kamiennej,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka cząbru.
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka kolendry,
6 suszonych moreli,

sos:

2,5 marchewki,
2 laski selera naciowego,
1 cebula,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
7 suszonych moreli,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
150 ml wody,
sól, suszona bazylia, suszona natka pietruszki (po 1 łyżeczce),
1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (w zależności od upodobań stopnia pikantności)

świeża natka pietruszki do ozdoby.

Wykonanie:

Cebulę szklimy na patelni i umieszczamy wraz z ugotowaną soczewicą, płatkami owsianymi i przyprawami w blenderze lub robocie kuchennym. Blendujemy do uzyskania klejącej masy. Dodajemy pokrojone na drobne kawałki suszone morele, a następnie formujemy kulki. Wykładami pulpety do naczynia ceramicznego i pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia zalewamy sosem (przepis na jego wykonanie poniżej).

Sos:
Marchewkę, seler i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po kilku minutach dolewamy wodę i gotujemy warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko (wraz z suszonymi morelami) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sos, którym zalewamy pulpety. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!