Jeden sos - wiele zadań. Ten kremowy i aksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada, z czym go przyrządzić, on w mojej kuchni rządzi! Wystarczy ugotować jedno warzywo i polać tym sosem, by uczynić wykwintny obiad. Warto więc zawsze mieć w zanadrzu ów sos na wypadek, gdy zabraknie nam czasu na gotowanie obiadu. Ratuje on życie matce dwójki małych dzieci, czyli mojej osobie. Czasem zdarza się dzień, w który jestem w stanie wygospodarować jedynie 5 minut na przygotowanie obiadu. Wtedy wrzucam warzywo, makaron albo kaszę do gotującej się wody. Po lekkim przestudzeniu polewam gotowym sosem i danie gotowe, dzieci i matka szczęśliwi.
Składniki na 330 ml sosu:
3/4 szklanki nerkowców,
1/2 szklanki migdałów,
200 ml wody (lub więcej - w zależności od tego, jaką konsystencję pragniecie uzyskać),
7 ząbków prażonego czosnku,
2 łyżki płatków drożdżowych,
2 łyżki soku z cytryny,
1 1/2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej,
3/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Wykonanie:
Ząbki czosnku oddzielamy nie obierając ze skórki. Następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut. Po przestudzeniu obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i blendujemy na gładki sos. Przekładamy do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia do 4 dni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz