sobota, 1 kwietnia 2017

KOTLETY JAGLANO - SZPINAKOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BLW)

Prezentuję bardzo fajne kotleciki, których bazą jest odkwaszająca organizm kasza jaglana i pełen żelaza szpinak. Takie burgerki świetnie wkomponują się w rączkę bobasa karmionego metodą BLW.
Zapracowana mama nie spędzi na ich wykonaniu wiele czasu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować, następnie z powstałej masy ulepić burgerki i upiec. Idealnie zwarte, bardzo smaczne i zdrowe - takie są moje dzisiejsze kotlety. Posmakują nie tylko najmłodszym. Z surówką i ulubionymi warzywami jako dodatki stworzą wyśmienite danie obiadowe lub kolacyjne. Polecam!




Składniki na 7 sztuk:

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
1 szklanka surowego szpinaku,
1/3 szklanki słonecznika łuskanego,
4 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:

Blendujemy wszystkie składniki. Lepimy kotlety o średnicy około 7 cm. Układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Gotowe!