piątek, 5 maja 2017

PO PROSTU CIECIERZYCA Z CUKINIĄ (DANIE WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Jak wspomniałam w jednym z poprzednich postów w mojej kuchni wszystko jest teraz przygotowywane w tempie błyskawicznym. Serwuję więc dania bardzo proste, ubogie w składniki, ale nie "biedne" w smaku lub wartości odżywczej. W banalną i szybką w wykonaniu potrawę "ładuję" wysoko odżywcze składniki i tworzę w ten sposób coś z zdrowego i sytego. W dniu dzisiejszym jest to bogata w białko, błonnik, witaminy: A, C, K, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas CIECIERZYCA z wielowitaminową cukinią. To wszystko podane z posypką z: SIEMIENIA LNIANEGO - naszego lokalnego superproduktu, źrodła witaminy E, cynku, fitoestrogenów i, przede wszystkim, zdrowych kwasów omega 3, prawdziwej, naturalnej odżywki dla mózgu, oraz fortyfikowanych witaminą B12 NIEAKTYWNYCH PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH.  

Po wywodzie na temat wartości odżywczej tego dania, kilka słów w ocenie smaku...

Neutralny smak ciecierzycy i cukinii został wyostrzony aromatycznym czosnkiem, dopieszczony słodkim syropem z agawy, urozmaicony i "wyidealniony" orzechowo - serową posypką z siemienia lnianego i płatków drożdżowych. Suszony koperek został tu już tylko dodany w celach estetycznych. Powyższy mix smaków nie potrzebował bowiem dodatkowych udoskonaleń. Powstało danie niebanalne, bardzo oryginalne w smaku przy zachowaniu prostoty i szybkości wykonania. Wow! Polecam! 





Składniki na 1-2 porcje:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (moczonej przez 12 h, przepłukanej i ugotowanej w świeżej wodzie),
1/2 małej cukinii,
6-7 ząbków czosnku,
1 łyżka syropu z agawy,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

2 łyżki posypki:

siemię lniane i nieaktywne płatki drożdżowe w proporcji 1:1.

Wykonanie:

Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać odrobinkę wody, przeciśnięty przez praskę czosnek i odparować.

Następnie dodać ugotowaną cieciorkę, syrop, sól, pieprz i wszystko wymieszać. 

Siemię lniane i płatki drożdżowe zblendować w wysokoobrotowym blenderze lub zmielić w maszynce na pył. Dwiema łyżkami posypać przestudzoną cieciorkę. Opcjonalnie przyprószyć odrobiną suszonego koperku. 

Na zdrowie!