sobota, 10 czerwca 2017

DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE


Lody, lody ... dla ochłody. Nadszedł ten dzień, kiedy moja córka po raz pierwszy w życiu (a ma już prawie 3 latka) zjadła lody. Chyba większą frajdę miałam ja. Ona się tego nie domagała, pewnie tego nie potrzebowała. Ale my dorośli wychowani na lodach Lulkach, domagający się od dziadka kilka razy dziennie pieniążków te "rarytasy", uważamy, że nie ma szczęśliwego okresu dziecięcego bez jedzenia lodów latem. Moja córeczka uczy mnie, że to fałszywy obraz szczęścia. Prawdziwą radość dziecku sprawia zabawa, najlepiej na dworze w letnie dni, wspinanie się po drzewach, zrywanie kwiatków, robienie babek, torcików i ciastek z piasku, listków i kamyczków. Dorośli to wszystko psują, rozmywają fantazję dziecka przerywając zabawę, zabierając dziecku wolność. Podczas gdy dziecko bawi się w najlepsze na dworze, my proponujemy co chwile coś do jedzenia, picia i wreszcie narzucamy sztuczne, plastikowe smaki w postaci sklepowych lodów i innych słodyczy. A dzieci z natury lubią zdrowe jedzenie. Są genetycznie predysponowane do jedzenia naturalnych produktów. Owoce to ich największe przysmaki. Dlatego ja loda dla mojej małej postanowiłam przygotować z naturalnych składników: organicznych truskawek. Takie "ubrane" w loda na patyku bardzo jej się podobały i cały rytuał lizania i podgryzywania słodkiego, zimnego loda był uroczy.  

Jeśli dziecko zgłodnieje między posiłkami w upalny letni dzień, podajmy mu właśnie taki sorbet lub świeże sezonowe owoce. Takie produkty świetnie nawodnią, dowitaminzują i orzeźwią. Sezon na truskawki w pełni, więc korzystajmy, bo to owoce z katalogu marzeń. Te słodkości są bogate w flawonoidy, kwas foliowy, żelazo, witaminę C, potas i błonnik. Należy jednak pamiętać, by nie spożywać truskawek niepochodzących z upraw ekologicznych. Nieorganiczne truskawki sa bowiem bardzo skażone pestycydami.



Składniki na 6 sztuk:

2 szklanki organicznych truskawek,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
1 łyżka słodu (syropu klonowego, daktylowego, z agawy, itp.).

Wykonanie:

Wszystkie składniki blendujemy i wlewamy do foremek na lody. Zamrażamy i gotowe. Smacznego!