Kocham polskie lato za smaki, jakimi nas rozpieszcza. Truskawki, czereśnie, porzeczki, młoda kapusta i ziemniaczki, cukinia oraz fasola szparagowa - to moi faworyci. Nie mogę nacieszyć się tymi dobrociami, tym bardziej, że jeszcze bez trudności można dostać je w pysznej, pachnącej, ekologicznej wersji. Zawsze znajdzie się na bazarze lub w rodzinie dobra duszyczka uprawiająca warzywa i owoce bez chemii. Z tym będzie już z roku na rok coraz ciężej, ale damy radę. Już następnego lata zamierzamy zbierać własne plony i nie mogę się tego doczekać.
Dziś na tapecie młoda kapusta. Obecnie mój nieodłączny składnik sałatek w formie surowej i dań obiadowych w wersji duszonej z cebulką. Są dni, że mam ochotę zaszaleć w kuchni. Owym szaleństwem są dzisiejsze gołąbki. "Szaleństwem", bo trzeba być naprawdę crazy, by zwijać gołąbki przy dwójce małych dzieci. Robiłam to na raty i nawet nie poczułam, by ich przyrządzanie było czaso- i pracochłonne. Młoda kapusta jest dużo plastyczniejsza przy zwijaniu. Takie gołąbki wykonuje się dużo szybciej niż tradycyjne. Farsz, skromnie mówiąc, uczyniłam rewelacyjny. Bardzo polecam i zapraszam do wykonania!
Składniki na 7 sztuk:
7 wierzchnich zielonych liści młodej kapusty,
200 g ryżu pełnonoziarnistego,
1/2 małej bulwy selera,
1 cebula,
1 por (biała część),
8 kawałków suszonych pomidorów,
4 łyżki posiekanego świeżego koperku,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia.
Sos:
1 szklanka passaty pomidorowej,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka posiekanego koperku,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu.
Wykonanie:
Liście kapusty myjemy, umieszczamy w dużej misce lub garnku i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wyciągamy liście i studzimy.
Ryż gotujemy do miękkości. Selera startego na tarce, drobno pokrojoną cebulę i pora podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy do ryżu wraz z drobno pokrojonymi pomidorami i przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, a następnie zwijamy (dół- boki i rolujemy w górę). Umieszczamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem (po prostu mieszamy wszystkie składniki). Przykrywamy, umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Pieczemy minimum 1,5 h. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz