wtorek, 13 czerwca 2017

DOMOWE, ZDROWE WEGEBURGERY

Jeden z najlepszych wegańskich obiadów.  Powstał przypadkowo. Wyprodukowałam bowiem za dużo ciasta chlebowego i z braku dodatkowej formy do pieczenia chleba ciasto umieściłam w ceramicznych foremkach na babeczki. Co z tego wyszło?  Idealne bułeczki,  które po przekrojeniu prosiły o to, bym nadziała je kotletem i zieleniną. Moja głowa zaczęła działać i szybciutko w niej powstał obraz pysznego, chrupiącego, pełnego różnorodnych smaków burgera.

Mocno koperkowy falafel, rukola, awokado, grillowana cukinia, kiełki i suszone pomidory umieszczone w orkiszowo-gryczanej chrupiącej bułce stworzyły niebo dla podniebienia. Polecam!






Składniki: 

Bułeczki (6 sztuk) z TEGO przepisu.

Falafele (8 sztuk):

150 g ciecierzycy,
2 cebule, 
1 łyżka posiekanego koperku, 
2 łyżeczki kminku mielonego,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
szczypta pieprzu,
olej kokosowy do smażenia.

Dodatkowo:

rukola (4-5 liści na 1 burgera),
grillowana cukinia (2 słupki na 1 burgera),
kiełki lucerny (1 łyżka na 1 burgera),
awokado (1 łyżka na burgera),
suszone pomidory (3 kawałki na 1 burgera).

Wykonanie:

Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnie wylewamy wodę, w której się moczyły i przepłukujemy. Ciecierzycę przepuszczamy przez wyciskarkę do soków ze "ślepą" końcówką lub blendujemy na bardzo wysokich obrotach. Do powstałego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki i smażymy na oleju kokosowym lub pieczemy. 

Bułeczki przekrajamy wzdłuż. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy/tostujemy przez 10 min do uzyskania chrupkości. Cukinię grillujemy (użyłam patelni grillowej), a następnie kroimy na słupki. Smarujemy wnętrze bułek awokado. Nakładamy falafela, rukolę, cukinię, suszone pomidory oraz kiełki. Zjadamy ze smakiem! Na zdrowie!