Bób, młoda kapusta, wczesne ziemniaki - to za te warzywa kochamy lato. Dziś nie mogłam się zdecydować, na które z nich mam największą ochotę (wszystkie są tak pyszne i świeże!!!). Postanowiłam więc wykorzystać je wszystkie do wykonania wyśmienitej potrawki. Połączyłam je kremowym sosem na bazie gęstego mleczka owsianego z dodatkiem świeżego koperku i młodego czosnku. Wszystkie warzywne smaki lata w jednym daniu. Cóż chcieć więcej?
Do przyrządzenia tego dania nie wykorzystałam wierzchnich, zielonych liści kapusty. Wyciskam z nich zielony sok (zdjęcie poniżej). W połączeniu z imbirem, pomarańczą lub marchewka daje zdrowego kopa. Polecam!
Wracając do potrawki... Łapcie przepis poniżej. ;-)
Składniki na 4 porcje:
1/4 główki młodej kapusty,
5 młodych średniej wielkości ziemniaków,
1 szklanka bobu,
1 cebula,
6 pomidorków koktajlowych,
sos koperkowo - czosnkowy:
1 szklanka gęstego mleczka owsianego (proporcje na domowe mleko - 1/4 szklanki płatków owsianych + 3/4 szklanki wody),
4 łyżki posiekanego koperku,
4 ząbki czosnku.
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu.
Wykonanie:
Kapustę, ziemniaki i cebulę kroimy (cebulę dosyć drobno). Ziemniaki i cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podsmażamy. Dodajemy kapustę i bób, podlewamy małą ilością wody i przykrywamy. Dusimy do miękkości co jakiś czas sprawdzając, czy woda całkowicie nie wyparowała (innymi słowy - dbamy, by nam się danie nie przypaliło). Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Zalewamy przygotowanym międzyczasie sosem (wykonanie poniżej) i pozostawiamy na wyłączonym palniku (sos powinien się ogrzać, nie - gotować, bulgotać).
Sos:
Mleczko owsiane mieszamy z posiekanym koperkiem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wykorzystujemy sklepowe mleczko albo wykonujemy domowe. Do jego przyrządzenia potrzebujemy 1/4 szklanki płatków owsianych i 3/4 szklanki wody, które umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy. Odcedzamy na sitku lub przez pieluszkę tetrową. Otrzymujemy pyszne, kremowe mleczko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz