sobota, 1 lipca 2017

DWUSKŁADNIKOWE BATONY Z SUROWEGO KAKAO I DAKTYLI (RAW, WEGAŃSKIE)

Wystarczą dwa składniki, by wykonać mega smaczne, super zdrowe, bardzo energetyczne batoniki. Świetne jako przekąska do pracy, szkoły lub na spacer dla małego dziecka. Sprawdzą się doskonale, gdy po prostu najdzie nas ochota na coś słodkiego bądź złapiemy chwilę słabości. Te batony postawią nas na nogi dzięki pokaźnej dawce magnezu i powalą zarazem na kolana swym smakiem. Dla mnie to niebo w gębie. Zdrowe, surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowca (o jego właściwościach TUTAJ) w połączeniu z suszonymi datylami to prawdziwa magnezowo - wapniowo - potasowa bomba. Jeśli posiadacie blender o wysokiej mocy to do dzieła!



Składniki na 12 batonów:

200 gram suszonych daktyli,
150 gram poruszonych ziaren kakaowca.

Wykonanie:

Ziarna kakaowca mielimy na pył. Dodajemy suszone daktyle i blendujemy na wysokich obrotach. Z powstałej masy lepimy kulkę. Wykładamy na papier do pieczenia i rozwałkowywujemy na kwadrat o grubości 5-8 mm. Kroimy na batoniki. Smacznego!