Lato to dla mojej rodziny czas objadania się surowymi owocami i warzywami sezonowymi. Kochamy borówki, maliny, ogórki, porzeczki, pomidory, kapustę... Gdyby nie córka, to zapewne w upalne miesiące bylibyśmy 100 % RAW. Jednak dziecko domaga się choć jednego gotowanego posiłku i spożywamy go wraz z nim. Letnie obiady są lekkie, świeże, aromatyczne, kolorowe, bogate w słoneczne warzywa. Dania przygotowujemy szybko i krótko (najlepiej jednogarnkowo na jednym palniku), by nie nagrzewać pomieszczeń w domu lub w mieszkaniu w te upalne dni. Ponizej trzy propozycje pełne smaku lata!
Potrawka z jarmużem i kurkami
Składniki na 2 porcje:
4 wielkie liście jarmużu,
10 kurek,
1 cebula,
1/2 awokado,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy,
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Pióra cebuli i kurki dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania dodjemy poszarpany jarmuż. Mieszankę soku z cytryny i syropu dodjemy do potrawy, a następnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy kawałki awokado.
Zupa ze świeżych pomidorów z żółtą fasolą szparagową
Składniki na 3 porcje:
3 pomidory,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
garść fasolki szparagowej,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy i dodajemy pokrojone pomidory oraz fasolkę. Gotujemy do miekkości podlewając wodą. Na koniec przyprawiamy.
Zielona fasola szparagowa z "serem" z młodych ziemniaków
Składniki na 2 porcje:
2 duże garści zielonej szparagówki,
2 młode ziemniaki,
1 marchewka,
4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki posiekanego koperku.
Wykonanie:
Fasolę gotujemy na wodzie lub parze do pożądanej miękkości.
Ziemniaki i marchew gotujemy w oddzielnym garnku. Po delikatnym ostygnieciu umieszczamy wraz z płatkami i oliwą w kielich blendera. Miksujemy na ciągnący sos "serowy". Dodajemy ewentualnie trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy fasolę i posypujemy posiekany koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz