sobota, 12 sierpnia 2017

WEGAŃSKIE SZNYCLE Z KAPUSTY

Dla tęskniących za smakiem wyrobów mięsnych kłania się mielony z kapusty. Zdrowszy, mniej kaloryczny, wolny od DNA niewolników, czyt. zwierząt, pyszny SZNYCEL! Przygotowałam do niego dużą porcję surówki z kapusty i tym sposobem powstało niezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie dobrodziejstwa! 





Składniki na 12 sztuk:

1/2 główki kapusty,
2 kromki chleba orkiszowego (u mnie TAKI bez ziaren),
1/2 szklanki mąki orkiszowej,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1 łyżeczka soli kamiennej,
1 łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Wykonanie:

Kapustę i kromki chleba mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku do zarumienienia.