czwartek, 7 września 2017

CURRY Z DYNI, BOTWINKI I CIECIERZYCY

Późne lato i wczesna jesień kulinarnie kojarzy mi się z dynią. Uwielbiam to warzywo za wszechstronne zastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki.  Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka (ciecierzyca), sporo kwasu foliowego (botwinka), by finalnie otrzymać pyszną, niby orientalną, a jednak klasyczną lecz niebanalną, potrawę pełną zdrowych składników.



Składniki na 3 porcje:

1 szklanka suchej ciecierzycy,
1/2 małej dyni hokkaido,
1 mały burak,
1 cebula,
pęk botwinki,
1 szklanka tłustego mleka kokosowego,
4 ząbki czosnku,
sól, curry (po 1 łyżeczce),
imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki).

Wykonanie:

Ciecierzycę moczymy przez 12 h. Następnie odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.  W międzyczasie kroimy cebulę w pióra,  buraka i dynię w kostkę, czosnek na drobne kawałeczki. Wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i podmażamy. Zalawamy odrobiną wody i gotujemy/odparowywujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy mleko, ugotowaną ciecierzycę, botwinkę i przyprawy. Pozostawiamy na wyłączonym, gorącym palniku. Po lekkim ostudzeniu zjadamy. Smacznego!