piątek, 1 września 2017

PASTA PAPRYKOWO-SŁONECZNIKOWA

Wałkuję nadal temat lata i jego smaków. Wróć! Nie "wałkuję" a  - blenduję. Tym razem sezonową paprykę i pomidora. Łączę z nasionami słonecznika, by utworzyć pyszną, letnią pastę do chleba. Wyrazista, aromatyczna, klasyczna - takimi epitetami bym ją określiła.  A Ty jakich przymiotnikow użyjesz do jej opisu?








Składniki na 500 ml słoik pasty:

1 mała papryka,
1 mały świeży pomidor,
5 kawałków suszonych pomidorów,
1,5 szklanki łuskanych pestek słonecznika,
4 łyżki oliwy z oliwek,
3 -4 ząbki czosnku,
sól i pieprz wedle uznania (ja dodałam 3/4 łyżeczki soli kamiennej i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu).

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i miksujemy do uzyskania gładkiej lub grudkowej pasty (w zależności,  jaką konsystencje lubimy). Smacznego!