czwartek, 21 września 2017

PASZTET STRĄCZKOWY Z DYNIĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY)

Z dyni nadal nie rezygnujemy. Jemy do niemożliwego znudzenia. Z dynią w kuchni nie ma nudy, bo przyrządzić ją można na nieskończenie dużą ilość sposobów.  Dziś użyłam ją do pasztetu. Uzyskałam mój najlepszy dotychczasowy pasztet pełen smaku, witamin i białka pochodzącego z warzyw strączkowych.  Z sałatką/surówką na boku tworzy idealne danie obiadowe. Polecam! 







Składniki:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
1 szklanka ugotowanej soczewicy,
1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zblendowana na puree),
1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego,
1 cebula,
5 ząbków czosnku,
70 g pasty pomidorowo-paprykowej BeVege lub przecieru pomidorowego,
2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki suszonej kolendry,
2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,

dodatkowo:

2 kawałki dyni, 
1 łyżka ziaren sezamu.

Wykonanie:

Słonecznik mielimy / blendujemy na pył. Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy. 

Formę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w niej masę na pasztet. Na wierzch nakładamy 2 kawałki dyni i posypujemy sezamem w ramach dekoracji. 

Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego!