Z dyni nadal nie rezygnujemy. Jemy do niemożliwego znudzenia. Z dynią w kuchni nie ma nudy, bo przyrządzić ją można na nieskończenie dużą ilość sposobów. Dziś użyłam ją do pasztetu. Uzyskałam mój najlepszy dotychczasowy pasztet pełen smaku, witamin i białka pochodzącego z warzyw strączkowych. Z sałatką/surówką na boku tworzy idealne danie obiadowe. Polecam!
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
1 szklanka ugotowanej soczewicy,
1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zblendowana na puree),
1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego,
1 cebula,
5 ząbków czosnku,
70 g pasty pomidorowo-paprykowej BeVege lub przecieru pomidorowego,
2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki suszonej kolendry,
2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
dodatkowo:
2 kawałki dyni,
1 łyżka ziaren sezamu.
Wykonanie:
Słonecznik mielimy / blendujemy na pył. Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki na pasztet umieszczamy w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Wszystkie składniki na pasztet umieszczamy w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Formę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w niej masę na pasztet. Na wierzch nakładamy 2 kawałki dyni i posypujemy sezamem w ramach dekoracji.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz