poniedziałek, 2 października 2017

ŚNIADANIOWE BABECZKI Z RABARBAREM (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Dostałam kilka lasek rabarbaru. Czekały kilka dni, aż łaskawie po nie sięgnę i uczynię z nich słodka ucztę. Umieściłam je w babeczkach, świetnych na śniadanie bądź słodką przekąskę do pracy lub szkoły. Zdrowe, bezglutenowe ciasto z rabarbarowym nadzieniem polane domową czekoladą z karobu zachwyciło mnie i stworzyło pyszne śniadanie na słodko. Jem takie rzadko, bo wolę lekkie, wytrawne śniadania.  Ale po te babeczki będę sięgać na pewno częściej.  Najlepiej smakują na ciepło, spożywane przy jeszcze intensywnym zapachu pieczonego rabarbaru, który ulatnia się z piekarnika. Tak się zaczyna piękny dzień!





Składniki na 6 babeczek o średnicy 10cm:

Ciasto:

1 szklanka płatków lub wiórek kokosowych zmielonych na pył.
1 szklanka gryki niepalonej zmielonej na mąkę lub, po prostu, gotowej mąki gryczanej,
2 łyżki masła kokosowego,
100 ml wody,
1/3 szklanki ksylitolu.

Nadzienie:

6 lasek rabarbaru,
1/3 szklanki cukru kokosowego.

Polewa czekoladowa z TEGO przepisu.

Wykonanie:

Suche składniki na ciasto mieszamy. Dodajemy 2 łyżki masła kokosowego i zalewamy wodą. Wyrabiamy ciasto, którym następnie wylepiamy foremki na babeczki (u mnie ceramiczne).

Rabarbar kroimy na małe kawałki. Następnie umieszczamy w mieście i mieszamy z cukrem kokosowym. Wykładamy kawałki rabarbaru na ciasto (spód babeczek). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika nakładamy na wierzch babeczek czekoladową polewę. Piszę "nakładamy", bo polewa wyszła mi gęsta.  Smacznego!