środa, 13 września 2017

WYTRAWNA TARTA Z KREMEM JAGLANO-DYNIOWYM (WEGAŃSKA, NA ORKISZOWO - GRYCZANYM SPODZIE)

Była już tarta z jaglanym kremem na słodko. Czas na jej wytrawną wersję. Powstała spontanicznie, jak i wszystkie moje ostatnie przepisy. Muszę przyznać, że w początkowej fazie prowadzenia bloga łapałam się na tym, że gotowałam dla mojego funpage. Opracowywałam przepisy, dbałam o staranność wykonania i piękny wygląd dla efektownego zdjęcia.  Miało to swoje plusy, bo wymuszało kreaktywność w kuchni, więc moi domownicy mieli okazję rozkoszować się różnorodnymi, niebanalnym daniami. Ale miało to też swoje minusy... Czułam się zniewolona przez własnego bloga, ciągłe próby zaspokojenia potrzeb swoich obserwatorów,  a przede wszystkim przez zbyt intensywne myślenie o jedzeniu, przepisach i zdrowiu...

Teraz sprawa ma się inaczej. Gotuję dla siebie i rodziny. Jeśli przypadkiem uda mi się stworzyć pyszne i piękne danie, pstrykam fotkę, dzielę się nią i przepisem tu z Wami. 

Oj, rozpisałam się może nie na temat. Bo o samej tarcie nie ma co dużo pisać. Wystarczą dwa słowa: jest pyszna!!!❤







Składniki na tartę o średnicy 30 cm:

Spód:

1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie - orkisz zmielony na pył),
150 ml wody,
2 łyżki oleju (u mnie - kokosowy),
1 łyżeczka soli.

Krem:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
1 1/4 puree z dyni,
5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych,
4 ząbki czosnku,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego.

Dodatkowo:

3 plastry pomidora,
3 plastry cebuli,
1-2 łyżki sezamu.

Wykonanie:

Mąki mieszamy wraz z solą. Zalewamy wodą i dodajemy rozpuszczony olej. Wyrabiamy ciasto, którym później wylepiamy spód formy do pieczenia (użyłam standardowej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Puree z dyni (ugotowaną lub upieczoną dynię zblendowaną na puree) blendujemy z kaszą i resztą składników na krem. Próbujemy, by ocenić smak. Ma on być bardzo wyrazisty. Przy pieczeniu nieco traci ostrość. Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy plastry pomidora i cebuli oraz posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!