niedziela, 14 stycznia 2018

WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY PASZTET MARCHEWKOWY

Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo kaszy, a nie lubicie marnować jedzenia, to wykorzystajcie ją na następny dzień wkładając w przepyszny pasztet. Wystarczy dodać ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki.  To mój patent na zimowe dania obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości.  Gwarantuję ich zadowolenie. 😊

Proponuję użyć formy do pieczenia chleba. Wykorzystałam naczynie ceramiczne z powodu braku papieru do pieczenia. Okazało się płytsze, stąd pasztet taki niziutki. Przygotowany w keksówce będzie z pewnością się piękniej prezentował.  




Składniki na 1 formę do pieczenia chleba:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
2 szklanki tartej marchwi,
1/2 szklanki pestek słonecznika łuskanego,
1/2 szklanki sezamu,
2-3 ząbki czosnku,
1 1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka suszonego koperku,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki pieprzu,
ewentualnie łyżka sezamu do posypania (dekoracji).

Wykonanie:

Słonecznik i sezam mielimy na pył w blenderze kielichowym. Następnie dodajemy kaszę, startą na drobnych oczkach marchew, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko blendujemy na dość gestą masę. Umieszczamy w formie do pieczenia. Posypujemy sezamem. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni (do zarumienienia).

Kroimy całkowicie ostygnięty lub delikatnie ciepły.  Jeśli chcecie zjeść na gorąco, podpieczcie przez chwilę przestudzony pasztet pokrojony na kawałki (wyłóżcie plastrami na papierze do pieczenia). Bedzie miał wtedy chrupiącą skórkę. Mniami.